Slik tjener du penger på nett med affiliate marketing

Slik tjener du penger på nett med affiliate marketing

Det finnes mange måter å tjene penger på nett, og fremgangsrike influencere, bloggere og «content creators» på YouTube kan leve av det som sannsynligvis begynte som en hobby. Men hvordan tjener denne gruppen egentlig penger, utover inntekter fra reklame? Et av de aller mest kraftfulle verktøyene for innholdsskapere på nett er affiliate marketing, eller «affiliatemarkedsføring» på norsk. Et annet interessant verktøy er en Folkeautomaten bonuskode, den kan gi deg litt ekstra underholdning og verdi for pengene..

Grunnleggende om affiliate marketing

Affiliate marketing handler om at en part, i vårt eksempel en blogger eller youtuber, generer trafikk og salg av varer eller tjenester for et annet selskap. Det handler altså ikke bare om å vise reklame, men et dypere samarbeid der den som driver med affiliate marketing på vegne av et selskap får betalt basert på hvor mye trafikk og salg som eksponeringen resulterer i.

For å gjøre dette på en effektiv og målbar måte brukes nesten alltid enten noen form for linker med en unik ID, eller kampanjekoder som brukes på ved kjøp for å få en spesiell pris. Hensikten er å gjøre det mulig å tallfeste hvor mye av trafikken som den enkelte affiliate partneren står for. Allerede med bare en partner må et selskap kunne skille mellom egengenerert salg og det som kommer fra en partner, men når det kanskje finnes hundre eller tusen affiliate partnere er det helt kritisk å kunne skille de fra hverandre.

Effektiv bruk av affiliate marketing

Affiliate marketing er altså en flott mulighet for alle som har en tilstedeværelse på nett, i sosiale medier eller på for eksempel YouTube, å tjene penger. Samtidig er det selvfølgelig greit å begynne med affiliate marketing på en kontrollert måte:

  • Prøv å finne partnere som passer til din målgruppe. Dette er svært viktig, hvis du prøver å promotere noe som er helt uinteressant for din målgruppe vil du både gjøre dine følgere irriterte, og heller ikke tjene noen penger.
  • Velg sikre og etablerte affiliate program, slik at du er sikker på at trafikken registreres riktig og at du får betalt som du skal. Markedet for affiliate marketing er gigantisk, og de aller fleste aktører er selvfølgelig seriøse, men pass likevel på dette.
  • Sett deg godt inn i reglene og forutsetningene i det programmet du blir med i. Faktorer som hvor lenge du «eier» en potensiell kunde er viktig, i forhold til hvorvidt du for eksempel må oppfordre til å kjøpe med en gang.
  • Hør på tilbakemeldinger fra dine følgere eller besøkende på nettsiden. De aller fleste er vant ved affiliate marketing i dag, men vær nøye med å følge med på at det ikke blir for mye.

Ulike modeller for betaling

Den store forskjellen mellom affiliate marketing og «vanlig» reklame er som nevnt at betalingen er avhengig av resultatet, og ikke bare eksponering av et budskap. I forhold til dette finnes det også mange ulike modeller for hvordan denne betalingen beregnes. Det kan være alt fra en flat sum per salg, til trappetrinnsmodeller med bonuser, eller til og med såkalt «revenue share» der en affiliate partner får en andel av inntektene en kunde står for i et tidsrom.